Now available DomainPatrol Social 14

Posted by:

We are glad to present DomainPatrol Social 14 with support for IBM Connections 6.0 CR4.

In addition, we also added a couple of useful functions.

Communities ACL by user
Add/Remove/Change ACL for communities based on selected users.

Improved usage reports
Get a deeper understanding of what content has been created and used in your Connections environment.

Additional gui-based admin commands

Graphical user interface for some of the most used Administrator commands (wsadmin)

 

So contact us today if you want a free trial of the administration tool DomainPatrol Social for IBM Connections. The unique solution for a flexible IBM Connections environment which makes content movable and solves complex user issues.

0

Nyheter i Domino 10, Domino 11 och lite om Connections

Posted by:

Sista veckan i februari höll HCL öppet hus i Milano och pratade om vad de planerar att göra med IBM Collaboration produkterna, som de håller på att köpa från IBM. Precis innan det var det IBM Think 2019 i San Francisco, där också en hel del nytt presenterades för framförallt Domino. Beträffande själva köpet så vet vi inte så mycket mer än att allt tyder på att det verkar bli av och att HCL tänker ge Domino en nystart.

 

Några spännande grejor som ser ut att komma med Domino 11 under Q4 2019.

 

  1. Domino som Elastic Search provider. Elastic Search kommer äntligen att kunna ersätta Dominos fulltextindex, som i mina ögon överlevt sig själv med många år. För att inte störa bakåtkompabiliteten kan Elastic aktiveras applikation för applikation.

 

  1. HTTP-autentisering mot ID Vault vilket bl.a. förenklar lösenordshantering. ID Vault blir i allt bättre med APIer etc., vilket i sig fått Dominos katalog att fungera lite mer som t.ex. Active Directory. som t.ex. inte haft Dominos problem med t.ex dubbla lösenord och klientberoenden.

 

  1. Apropå Active Directory så kommer också en helt ny AD synk.

 

  1. Ny installerare – InstallAnywhere 2018 ersätter InstallShield som gick ur tiden för länge sedan

 

  1. Domino Publisher – Snärtigare eventhanterare för både publicering- och prenumerationer knutna till databasevents och document events.

 

To be continued…. Jag skall försöka uppdatera den här posten efterhand som mer information släpps från HCL och IBM

 

Nya Domino 10 funktioner som redan släppts eller släpps efterhand

 

  1. En app (Domino Mobile Apps, kodnamn Nomad) som kör traditionella Notes-applikationer direkt från Ipads sluttestas just nu och efter den kommer även Nomad för iPhone, Android och ChromeOS. Apple versionerna av Nomad verkar distribueras via Apples B2B app store. Infoware har testat Nomad med gott resultat och vi följer utvecklingen.

 

  1. Notes-applikationsstöd som WebAssembly komponent. Nomad är också byggd för att kunna kompileras enligt WebAssembly-standarden. WebAssembly är en ny standard för att köra binärer på webb oavsett webbläsare. Web browser pluginen verkar alltså komma tillbaka, men betydligt tunnare och mer standardbaserad än tidigare. Tillsammans med ID-Vault för både Notes och http så kan det nog bli riktigt smidigt att köra både webb- och traditionella Notes applikationer från både webbläsare och mobiler https://en.wikipedia.org/wiki/WebAssembly

 

  1. Domino Query Language

 

DQL – Domino Query Language släpptes i december 2018 med Domino 10.0.1. DQL är ett nytt blixtsnabbt sätt/API/Språk för att hämta data från Domino. Om jag förstått det rätt så kommer DQL t.ex. att kunna ersätta t.ex. sök och NoteCollections i Domino applikationer.

 

  1. Domino Query Language Explorer är en Notes databas byggd för att testa DQL och få frågorna översatta till java, lotusscript eller javascript.

https://www.youtube.com/watch?v=rJNqjfML9-I

Presentationen är 11 minuter. Riktigt snyggt.

 

  1. Domino AppDev Pack 1.0 har släpptes tillsammans med Domino 10.0.1 och nu siktar HCL på att följa upp det med en ny release varje kvartal. Målet med Domino AppDev pack är att möjliggöra modernare Domino utveckling baserat på Node.js, javascript tillsammans med Domino Query Language.

 

Connections framtid, vad händer där?

HCL verkar satsa lika hårt här, även om planerna inte verkar lika klara som för Domino. Några saker har dock sipprat ut

  1. Release-tempot ökas upp till ett nytt Feature pack per kvartal och paketen utlovas att innehålla mer nytt. Senast nu under Q1 släpptes IC6 CR4 med bland annat en funktion för att dela enskilda filer externt m.h.a. direktlänkar som sedan inte kräver inloggning. Den funktionen har iallafall jag längtat efter. Infoware släpper förresten DomainPatrol Social support för IC6 CR4 nu i dagarna.
  2. IBM Connections kund-Jams för att samla input framåt är igång nu i stil med HCLs Jams inför Domino 10 och senast Domino 11

 

Länkar till mina viktigaste källor

 

Bra sammanfattning om IBM Collaboration på IBM Think nu under februari 2019

https://domino.elfworld.org/this-is-what-happened-at-ibm-think-2019/

 

Bra sammanfattning från HCLs konferens i Milano nu sista veckan i februari 2019

https://www.c3ug.ca/c3ug-blog/2019/3/1/hcl-factory-tour-episode-2-a-new-base-a-new-hope-a-new-beginning

_______________________________________________________________________________________________

Picture copyright and cudos belongs to colleague and photographer Tony Andersson

https://500px.com/tonyandersson

 

 

 

 

 

0